Tijdens een bezoek aan de voorlichtersdagen in Grünberg kwam ik een paar interessante zaken tegen.
Resistentie ontwikkeling.
Er komen de laatste jaren middelen op de markt met specifieke werkingsmechanismen. Een goede effectiviteit van deze middelen staat of valt met de afwisseling van deze middelen met andere middelen met een ander werkingsmechanisme. Er lijken in Duitsland al tekenen van resistentie ontwikkeling bij Switch en Signum. Bedenk dit wannneer u besluit vaker dan de voorsgeschreven aantal malen een behandeling met een middel uit te voeren. Daarnaast geeft dit gegeven aan, dat de toelating van een te beperkt aantal middelen in de kleine teelten aanleiding kan geven tot de snelle ontwikkeling van resistenties. Als er geen maatregelen komen, betekent dit, dat er in de toekomst nog nauwelijks nieuwe middelen komen, terwijl de middelen die we hebben door resistentieontwikkeling minder werkzaam zijn.
Wolluis, schildluis.
Er werden proeven gepresenteerd met oliën, Movento en Calypso op verschillende momenten in het groeiseizoen door twee verschillende onderzoekers.
Men had naar mijn mening nog te weinig onderzoek gedaan om een gedegen advies te kunnen neerleggen, maar Movento bleek in de zomer goed te werken, evenals de olie in het voorjaar.
De bestrijding van de wolluis bleek lastiger. Kalkzwavel werd geprobeerd in de herfst, in Nederland niet toegelaten. Resultaten waren mager en lichte fytotox was het gevolg.
Als praktische oplossing werd het mechanisch verwijderen van de wolluis van de takken toegepast door in de winter plaatselijk de stammen met water, onder een druk van 20 bar, schoon te spuiten.
Glasvlinder.
Uit Oostenrijk kwam het bericht dat de inzet van de verwarringstechniek voor de bessenglasvlinder tot goede resultaten had geleid. Dit bericht bereikte mij ook al eens uit Noord-Italië.
Gezien de jaarlijkse schade en de verwarring met de Eutypa bij rode bes lijkt mij de toelating van dit middel van groot belang. Het is in Zwitserland verkrijgbaar.
Voor proefdoeleinden zou ik dit jaar waarnemingen willen uitvoeren op zwaar en licht aangetaste percelen. Telers met interesse hiervoor kunnen zich bij mij melden.
Meeldauw.
Positief getest tegen meeldauw en roest in kruisbes en zwarte bes was het middel BAY 18500.
Frambozen koude grond in Niedersachsen.
Tussen Hannover, Hamburg en Bremen worden in de vollegrond veel frambozen geteeld. Het betreft een extensieve teeltwijze. Grote problemen zijn er met stengelziekten onder ander Fusarium avenae. Het onderzoek is er niet in geslaagd een economisch verantwoorde methode tot teeltverbetering te ontwikkeling. Dit heeft tot consequentie dat deze extensieve teeltwijze in Noord-Duitsland niet rendabel is.
Framboos
In de wandelgangen werd de link gelegd tussen het optreden van doorgroei frambozen, losse frambozen, kromme frambozen en slecht gezette frambozen met het voorkomen van mycoplasma. Het meest bekende mycoplasma wat voorkomt in de bramen en frambozen is de RUBUS STUNT. Heksebezemziekte bij braam.
Er wordt getracht een internationaal onderzoek naar dit probleem op te zetten.