woensdag 2 februari 2011

Emissie, rapportage glastuinbouw, oude percelen, stekken.

Emissie.


De spuitvrije zone voor kleinfruitgewassen is nog steeds 0,5 meter.
Zoals ik al enige jaren verwachtte zal er een wijziging in de regelgeving plaats gaan vinden.
Daarom nogmaals mijn advies aan een ieder die een perceel aan moet leggen. 
Houdt rekening met een spuitvrije zone van minimaal 3 meter en voorzie de afscheiding met het oppervlakte water van een afscherming, die altijd werkt. 
Plant dus geen windscherm van plantensoorten, die in de winter geen blad hebben. 
Het beste is daarvoor Thuja plicata, een snelgroeiende conifeer.
Kortom: Pas u aan de regels, die gelden voor de grootfruitteelt, aan als u dezelfde spuit gebruikt als grootfruittelers en zorg ervoor dat, als u gebruik maakt van een windscherm, de haag in de maand april gesloten is.



Agrarische amvb's en het besluit landbouw en het aktiviteitenbesluit.

Een groot aantal agrarische bedrijven valt onder het Besluit landbouw milieubeheer of het Besluit glastuinbouwbedrijven milieubeheer.  Het Besluit melkrundveehouderijen en het Besluit akkerbouwbedrijven zijn ingetrokken bij inwerkingtreding van het Besluit landbouw. Op 30 juli 2009 is in het Staatsblad (5 augustus in de Staatscourant) het Besluit van 3 juli 2009, houdende wijziging van het Besluit glastuinbouw en wijziging van het Besluit landbouw milieubeheer gepubliceerd. 
Alle agrarische bedrijven, zowel de vergunningplichtige bedrijven als de bedrijven die onder het Besluit landbouw of Besluit glastuinbouw vallen, zijn type C bedrijven zoals bedoeld in het Activiteitenbesluit. Dat betekent dat, naast de voorschriften uit het Besluit landbouw, het Besluit glastuinbouw of uit de vergunning, de voorschriften uit hoofdstuk 3 van het Activiteitenbesluit en een beperkt aantal voorschriften uit hoofdstuk 4, voor zover het gaat om het lozen in oppervlaktewater, van toepassing kunnen zijn. 

Besluit Glastuinbouw.


Het Besluit glastuinbouw is op 21 februari 2002 (Stb 2002, nr. 109) gepubliceerd en op 1 april 2002 in werking getreden. Het besluit bevat zowel voorschriften gebaseerd op de Wet milieubeheer als op de Waterwet. Het Besluit is gebaseerd op het Convenant glastuinbouw dat het bedrijfsleven en de overheid in 1997 hebben gesloten. In het Besluit is opgenomen dat het bevoegd gezag gezamenlijk dient op te trekken bij de handhaving van het besluit. bedrijven met meer dan 2500 m2 glas vallen onder het Besluit Glastuinbouw, hetgeen betekent dat er een milieurapportage jaarlijks moet worden ingediend.
De Uitvoeringsorganisatie Integrale Milieu Taakstelling (UO) is een stichting die verantwoordelijk is voor de ontvangst, controle, verwerking en registratie van de milieurapportages in de glastuinbouw. In het kader van het Besluit glastuinbouw dienen de glastuinbouwbedrijven jaarlijks voor 1 mei een milieurapportage in via een zogenaamde geaccepteerd deskundige. Adri van Eck is geaccepteerd deskundige en kan dus rapportages voor bedrijven verzorgen. Deze rapportages worden verzameld en opgeslagen in de UO-database.
Om goed uitvoering te kunnen geven aan het Besluit glastuinbouw is een goede samenwerking tussen partijen noodzakelijk. De gemeente kan rapportageplichtige tuinders via de besloten website aanmelden bij de UO. De tuinder krijgt dan via de gemeente een uniek UO-nummer. Een geaccepteerde deskundige stuurt in opdracht van de tuinder jaarlijks de rapportage aan de UO, met vermelding van dit nummer.
Vanaf 2009 worden milieurapportages met onvolledige emissiegegevens niet ingelezen (bijv. geen of incomplete gegevens over de lozing of over de gehaltes NH4, NO3 en P). Hierdoor kan het zijn dat er van een tuinder geen rapportage in de database staat, terwijl de tuinder wel heeft gerapporteerd. 
Aan het Bevoegd Gezag is geadviseerd ten aanzien van onvolledige rapportages tegenover de tuinder handhavend op te treden.


Emissierapportages; belangrijke wijzigingen in rapportages vanaf verslagjaar 2009


Vanaf het verslagjaar 2009 zijn tuinders verplicht om de emissie van mineralen (stikstof en fosfaat) naar oppervlaktewater en/of riolering te rapporteren. Daarnaast dienen tuinders het energieverbruik te rapporteren en tuinders, die geheel of gedeeltelijk in de grond telen, ook het verbruik van mineralen. De rapportage van het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen vervalt voor alle tuinders.

@Ribesconsult kan dus uw uo-rapportage verzorgen. 
Neem hiervoor contact op met Adri van Eck
via email:  info@ribesconsult.nl 
of mobiele telefoon 06-45004067.


Oude percelen.


De prijsvorming bij verschillende houtig kleinfruitgewassen is de afgelopen jaren niet rooskleurig geweest. Vaak moest er onder de kostprijs worden verkocht. De kostprijs is voor ieder bedrijf anders. Een van de peilers van een lage kostprijs is een hoge kilogramopbrengst per hectare. 
Gezien de huidige ontwikkelingen is het raadzaam van uw percelen na te gaan of de opbrengsten en kwaliteiten nog op een acceptabel niveau liggen. Indien dit niet meer het geval is, dient u, zeker gezien het huidige prijsniveau, vervangen van de aanplant in overweging te nemen.


Stekken maken.


Voor het maken van lange stekken van rode bes is het nu de tijd om ze te knippen. 
Het voordeel van lange stekken is dat men sneller weer een nieuwe aanplant op hoogte kan hebben.
Indien men geen opslag wenst, kan men de onderste ogen verwijderen. Zorg ervoor dat de eindknop intact blijft. Zet de stekken gebundeld in scherp zand, gedurende enige weken om callus te laten groeien op de snoeiwond. Vervolgens kan men de stekken in potgrond stekken en vastzetten aan een draad of wellicht beter: men bewaart de stekken in een koelcel bij 0 graden. In mei als de groeiomstandigheden in de regel beter zijn kunnen de stekken dan buiten in potten met potgrond of in de volle grond met potgrond gestekt worden.